Groene thee en afvallen

kan groene thee helpen bij het afvallen?

Het zit vol met antioxidanten en diverse andere voedingsstoffen die gunstig zijn zijn voor de gezondheid. Vele studies hebben aangetoond dat groene thee ook de vetverbranding verhoogt en daarmee kan helpen bij het afvallen.

Lees hier alles over groene thee en afvallen.

> bestel groene thee direct

Groene thee bevat stoffen die helpen met gewicht verliezen

Groene thee is meer dan alleen warm water met een smaakje. De bioactieve stoffen in theebladeren lossen op in het water en zorgen ervoor dat thee boordevol voedingsstoffen zit.

Wanneer je een goede kop thee drinkt, krijg je dus een groot aantal nuttige stoffen binnen met krachtige biologische effecten. De bekendste van deze is cafeïne. Een kopje groene thee bevat veel minder cafeïne (20-70 mg) dan een kopje koffie (100-200 mg), maar genoeg om een merkbaar effect hebben.

Cafeïne is een bekend stimulerend middel en het is in talloze studies aangetoond dat het vetverbranding verhoogd en sportprestaties verbeterd.

Maar waar groene thee echt in uitblinkt is in zijn enorme hoeveelheid antioxidanten. Krachtige antioxidanten genoemd catechinen.

De belangrijkste daarvan is EGCG (Epigallocatechinegallaat), een stof die onder andere de stofwisseling stimuleert.

Let wel, de gezondheidsvoordelen kunnen worden afgeleid uit het drinken van groene thee, alsook het toedienen van groene thee supplementen. De meeste studies gebruikte groene thee supplementen.

Kort samengevat:

Groene thee bevat bioactieve stoffen zoals cafeïne en EGCG, die stimulerende effecten hebben op het metabolisme (stofwisseling).

 

Groene thee fitness

Groene thee verhoogt de vetverbranding, vooral tijdens het sporten

Als je kijkt naar het etiket van bijna elk gewichtsverlies- en vetverbrandingssupplement, is de kans groot dat je voedingstoffen van thee als ingrediënt zal vinden. Dit komt omdat groene thee herhaaldelijk heeft aangetoond dat het de vetverbranding verhoogt, vooral tijdens training.

Uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen die groene thee-extract namen tijdens het sporten, 17% meer vet verbranden dan sporters die het supplement niet kregen. Deze studie suggereert dat groene thee de vetverbranding tijdens het sporten kan stimuleren met wel 17%.

Een andere studie, die 8 weken duurde, toonde aan dat groene thee de vetverbranding verhoogde, zowel tijdens de training als in de rust.

Er zijn verschillende studies die het eens zijn met deze theorie. Groene thee verhoogt selectief vetverbranding, wat kan leiden tot minder lichaamsvet op lange termijn.

Kort samengevat:

Verschillende studies tonen aan dat groene thee extract de vetverbranding kan stimuleren. Het effect is nog sterker tijdens het uitoefenen van sportactiviteiten.

 

Vet verbranden met groene thee, ook tijdens rust

Het menselijk lichaam is voortdurend bezig met het verbranden van calorieën. Zelfs wanneer je zit of tijdens het slapen, is ons lichaam bezig met miljarden verschillende functies die behoefte hebben aan energie.

Verschillende studies suggereren dat groene thee ons meer calorieën doet verbranden, zelfs in rust. In de meeste studies komt dit neer op een verhoging van ongeveer 3 tot 4%, hoewel dit in sommige gevallen kan oplopen tot 8%.

Voor een persoon die 2000 calorieën eet per dag, bedraagt 3-4% zo’n 60-80 calorieën extra per dag, vergelijkbaar met wat je zou verwachten met een eiwitrijk dieet.

In een studie waar 60 obese personen onderzocht werden, verloor de groep die groene thee-extract tot zich nam 3,3 kg en verbrande 183 meer calorieën per dag in 3 maanden.

Houd er echter rekening mee dat niet alle studies aantonen dat groene thee de stofwisseling drastisch verhoogd. Het effect kan verschillen per individu.

Kort samengevat:

Verschillende studies tonen aan dat groene thee de metabolisme stimuleert en bijdraagt aan het verbranden van ongeveer 3-4% calorieën extra per dag..

 

Groene thee verdrijft vet uit vetcellen

Voordat je lichaam vet kan verbranden, moet het vet eerst worden afgebroken in de vetcel en verhuist worden naar de bloedbaan.

De actieve verbindingen in groene thee kan bij dit proces helpen, door het stimuleren van de effecten van sommige vetverbrandingshormonen. De belangrijkste antioxidant in thee, EGCG, helpt bij het afremmen van een enzym dat het hormoon noradrenaline afbreekt.

Wanneer dit enzym wordt geremd, neemt de hoeveelheid noradrenaline (ook norepinefrine of levarterenol genoemd) toe.

Noradrenaline wordt door het zenuwstelsel gebruikt als een signaal aan de vetcellen dat ze vet moeten afbreken. Dus meer noradrenaline leidt tot een sterker signaal naar de vetcellen, en meer vet zal worden afgebroken.

Cafeïne en EGCG (beide van nature in groene thee) kunnen elkaar versterken omdat ook cafeïne de vetverbranding stimuleert.

Het eindresultaat is dat de vetcellen meer vet afbreken, dat vrijkomt in de bloedbaan en beschikbaar wordt voor gebruik als energie voor cellen die het nodig hebben, zoals spiercellen.

Kort samengevat:

De voedingsstoffen in groene thee verhogen het niveau van de hormonen die vetcellen vertellen om vet af te breken. Dit zorgt ervoor dat het vet in de bloedbaan terecht komt en beschikbaar wordt als energie.

 

Voordelen groene thee - evenwichtig leven

Kan groene thee de eetlust verminderen?

Een andere manier waarmee groene thee zou kunnen helpen met gewichtsverlies, is door het verminderen van de eetlust. Maar is dat wel zo?

Verschillende studies hebben gekeken naar de effecten van groene thee op de eetlust, maar de meesten toonden tegenstrijdige resultaten.

Er zijn ook dierstudies die suggereren dat groene thee de hoeveelheid vet dat we tot ons nemen uit voedingsmiddelen verminderd, maar dit is niet bevestigd bij mensen.

Over het algemeen lijkt het erop dat groene thee zijn effecten in de eerste plaats uitoefent door het verhogen van “calories out “… het zorgt ervoor dat we meer vet verbranden. Maar het lijkt niet dat het merkbaar effect heeft op de hoeveelheid eten dat we uiteindelijk tot ons nemen.

Kort samengevat:

Er is momenteel geen bewijs dat groene thee onze eetlust vermindert. Sommige studies bij dieren suggereren dat het de opname van vet uit voeding kan verminderen, maar dit is niet bevestigd bij mensen.

 

Groene thee helpt bij het verliezen van vet, vooral de schadelijke buikvet

Als het gaat om werkelijke aantal kilo’s gewichtsverlies, zijn de effecten van groene thee zijn relatief bescheiden. Hoewel er talrijke studies zijn die aantonen dat mensen echt afvallen door groene thee, zijn er ook enkele studies aantonen dat het weinig tot geen effect heeft.

Maar… het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle vet hetzelfde is.

We hebben onderhuids vet dat zich herbergt onder onze huid, maar we hebben ook visceraal vet, buikvet dat zich opstapelt rond de organen.

Dit visceraal vet is schadelijk. Het veroorzaakt ontsteking en insulineresistentie, die beide nauw verband hebben met allerlei ernstige ziekten, met inbegrip van type 2 diabetes en hartziekte.

Verreweg de meeste studies over groene thee tonen aan dat hoewel het gewichtsverlies in werkelijke kilo’s bescheiden zijn, een aanzienlijk percentage van het vet dat door groene thee is afgebroken, is het schadelijke visceraal vet. Dit zou zich moeten vertalen naar een verminderd risico van vele dodelijke ziekte… wat kan leiden tot een langer en gezonder leven.

 

Feiten om mee naar huis te nemen

Hoewel groene thee licht de stofwisseling en vetverbranding kan verhogen, de effecten zijn bescheiden als het gaat om de werkelijke kilo’s afvallen. Echter, alle beetjes opgeteld het kan uitstekend helpen als het wordt gecombineerd met andere effectieve gewichtsverlies strategieën, zoals het eten van meer eiwitten en minder koolhydraten.

Natuurlijk… laten we niet vergeten dat groene thee veel meer gezondheidsvoordelen heeft dan alleen vetverbranding en afvallen. Het is ook zeer gezond om andere redenen.

 

Geniet en deel deze pagina met iedereen die je lief is!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *